Полагането на асфалт е един от най-разпространените методи за подобряване на пътната инфраструктура. За да може той да бъде максимално ефективен и устойчив е необходимо да бъде правилно положен. Изискват се технологични познания, опит и професионализъм в тази сфера. В настоящата статия ви представяме малко повече информация относно технологията за полагане на асфалт в България

Основни методи при полагане на асфалт

Основните методи прилагани при полагане на асфалт: полагане на горещ асфалт и полагане на студен асфалт. Процеса на полагане на горещ асфалт се осъществява чрез употребата на асфалтова смес нагрята до 120 градуса. Този метод е подходящ за асфалтиране на пътища, подложени на сериозно натоварване. От друга страна, студеният асфалт се прилага при асфалтиране на пътища с по-слабо натоварване, тъй като той не се слави със своята твърдост, якост и издръжливост.

Горещ асфалт- защо е толкова предпочитан

Най-разпространеният метод е полагане на горещ асфалт, тъй като този метод осигурява надеждна и издръжлива повърхност до 15 тона без деформации. Асфалтът трябва да се полага при сухо време.

Основната задача на специалиста е да анализира и да направи необходимите измервания, да изготви план, по който обекта ще бъде асфалтиран. Обектът се почиства, отстраняват се всички пречки и неизправности, които биха нарушили гладкото преминаване на процеса. След това се пристъпва към подготовка на основата, която ще бъде асфалтирана.

Дейностите по подготовка за полагане на асфалт са от ключово значение, независимо дали асфалтирате малки или големи площи, дали асфалтирате улици, паркинги, алеи или тротоари. Полага се пясъчна възглавница, слой едро натрошен камък, последван от слой по-дребен камък, който ще запълни  празнотите и ще уплътни настилката. След, като се положат основните материали се уплътнява с валяк.

Следващата стъпка е полагането на горещ асфалт, като първоначално основата се обработва с гореща битумна емулсия, а след това е ред на асфалтовия слой. Като в зависимост от обекта, асфалтовата настилка се полага в няколко слоя.

Последният етап при асфалтиране на избраната от вас настилка, завършва с повторно уплътняване, което ще я направи по-здрава и издръжлива на тежестта на превозните средства. Имайте предвид, че технологията подлежи на промяна.

Студен асфалт - характеристики

Студеният асфалт обикновено се използва за изкърпване, защото студеното покритие постига необходимата якост чрез компресия. С други думи, готовата смес просто се поставя върху желаната зона и се набива с тежко оборудване. В края на ремонтните дейности движението на транспорта се възстановява напълно, което също допринася за увеличаване на здравината на положената смес. Хубавото на студения асфалт е, че може да се полага при всякакви метеорологични условия.

Асфалтирането на пътища, малки и големи улици, асфалтиране на тротоари и редене на унипаваж, асфалтиране на паркинги, на дворове, на алеи, изисква много опит, професионализъм и скъпа техника, с които екипа на Asfaltirane-Sofia.com разполага. Сред основните предимства на нашата компания се нарежда оперативния подход и високото качество на асфалтиране. Компанията Asfaltirane-sofia.com е насочена към всеки клиент. Ние се опитваме да намерим индивидуален подход, като се вземат предвид всички желания. Цените на нашите услуги са достъпни за редовни и нови клиенти. Има отстъпки и специални оферти. Тук ще получите качествено изпълнение на вашата поръчка в поставените срокове, ще получите коректно отношение и гаранция за професионализъм.