Много от плоските покриви на жилищни и административни сгради са с асфалтово покритие. С времето обаче, както и под влияние на атмосферните условия, в тях се появяват пукнатини и това води до течове. Своевременният им ремонт ще поддържа Вашия покрив в добро здраве и ще му осигури още дълги години експлоатация.

Най-подходящото време за ремонт на плосък асфалтов покрив

Най-подходящото време за ремонт на покрива е именно през пролетта, особено когато става въпрос за плосък асфалтов покрив, при които се използват рулонно залепващи материали. Когато течовете са открити навреме, се прави частичен ремонт, който се извършва и по-бързо и щадящо за самата сграда. Този ремонт на покрив е и по-евтин, което много често е и основното съображение при избора на клиента.

Етапи при ремонт на плосък асфалтов покрив

Процедурата по ремонт на покрива се състои от няколко важни етапа. Първо – местата, където рулонният материал е напълно изгнил, трябва да се изрежат. Получените отвори старателно се почистват, запълват с кит и запечатват с парче от рулонния материал, така че неговите краища да не попадат върху стария покрив, т.е. успоредно. Шевовете също се промазват с кит. В краен случай, при ремонт на увреден участък на асфалтовия плосък покрив, може да се използва битум от изрезките от старото покривно покритие.

 

Като начало преди монтажа се подреждат и развиват рулата на мястото за работа. Ако е необходимо – се извършва корекция с помощта на покривен нож. След това материалът се насуква отново на рула. Постепенно се затопля покривния, слепващ слой, докато едновременно се нагрява повърхността на основата или на по-рано залепения изолиращ слой, рулона се развива и плътно притиска до повърхността. Майсторът много внимателно трябва да залепи ръба на платното с битум. Трябва да се запомни, че при екстремна топлина може да се съсипе материала, така че е препоръчително да се използват дюзи с различен капацитет, в зависимост от температурата на околната среда и на дебелината на материала.

 

Облицовъчните материали се поставят с припокриване. Страничното застъпване е 7-10 см, крайното – 10-15 см. Всъщност по начало материалът е с предвиден непосипан ръб по цялата дължина на рулото с широчина 7-10 см, специално за застъпването. За залепване на крайните парчета трябва да се отстрани посипката. За целта тя се нагрява с пламъка на газова горелка и маха с шпатула. След полагане на основния материал е необходимо повторно нагряване на получените шевове, за да се гарантира тяхната цялост.

При полагането първото руло започва от най-ниската точка на покрива, близо до ръба, където са разположени улуците за дъждовна вода и стъпаловидно се застъпват останалите, като последното се пада в най-високата точка на покрива.

 

Разбира се подобен ремонт не е по-силите на всеки, така че за целта ще трябва да изберете квалифицирана фирма, занимаваща се с ремонт на плосък асфалтов покрив.