Не е трудно на пръв поглед да намерите разликата между настилката от павета и асфалтовата настилка. По-трудно е да определите коя е по-подходящото решение за вашия проект. За целта е нужно да се вземе в предвид предназначението на зоната, както и бюджета, с който разполагате. В следващите редове ще се опитаме да улесним вашия избор, като дадем повече информация за всеки вид настилка.

Какво е асфалт?

Асфалтът е композитна смес от битум и инертни материали, която осигурява издръжлива и гъвкава повърхност за автомобили, тежкотоварни превозни средства и машини. Това е популярен метод, който се използва за полагане на настилки на пътища, улици, алеи, паркинги или търговски зони .
Асфалтът се произвежда в завод, който загрява, изсушава и смесва инертни материали, битум и пясък в композитна смес. След това с помощта на машина за настилка се нанася на място като твърд материал с номинирана или необходима дебелина, спрямо крайната употреба.

Какво е паве?

Паветата, най-просто казано, са плоски блокове от камък, тухли или бетон. Произвеждат се в различни форми, размери и цветове и пристигат на място готови за монтаж. Паветата обикновено трябва да се монтират върху уплътнена основа от пръст или пясък със слой пътна основа, последван от тънък пясъчен слой. При липса на фугираща смес, паветата предлагат пропусклива повърхност, която позволява на водата да преминава. Това означава, че паветата могат да се движат с течение на времето и плевелите могат да растат в празнините. Като професионалисти в полагането на различни видове настилки, можем да гарантираме, че настилката от павета е достатъчно здрава, за да издържи тежка или честа употреба, но плевелите и други растения могат да бъдат постоянен проблем, особено след няколко години.

Защо да изберете асфалт пред павета?

Има много причини, поради които асфалтът е предпочитан пред настилката от павета и сред най-убедителните аргументи са, че асфалтовата настилка издържа по-дълго, може да се положи по-бързо и в много случаи изглежда по-добре. Когато се използва в правилното приложение и когато е правилно конструиран, асфалтът също е по-добър за цялостна управляемост, цена и по-малко поддръжка.

Ползите от използването на асфалт включват:

 • Неговата издръжливост с 20+ години живот
 • Сравнително бърз монтаж
 • Възможност за планиране на ефективно отводняване
 • Минимален шум от движещи се превозни средства
 • По-безопасен вариант с по-устойчива на плъзгане повърхност от паветата
 • Намалено износване на превозни средства и гуми
 • Може да се обнови с минимално прекъсване на трафика/пешеходците
 • Траен цвят , след като повърхността се окисли (старее) за около година

Когато разглеждаме времето като фактор, важно е да разгледаме продължителността на живота на готовия продукт, но също и времето, необходимо за завършване на работата. В зависимост от размера на проекта за настилка, асфалтът има ясно предимство при по-големи площи, с по-малко труд и прекъсване на зоната или пътя за достъп. Правилно изграденият асфалтов път или настилка може да издържи повече от 20 години и изисква само периодична поддръжка, което ви спестява време и пари. 

Защо да изберете павета пред асфалт?

В сравнение с асфалтовата настилка, настилката от павета изисква повече труд и по-големи ресурси. Процесът на подготовка на основата е почти същият като при асфалта, но всяко паве трябва да се полага на ръка, което изисква повече персонал и по-висока цена на труда.

Ползите от използването на павета включват:

 • Съвпадение на цвета и дизайна със заобикалящата архитектура, въпреки че цветовете на бетонните павета ще избледнеят.
 • Изглежда по-добре за по-дълго, въпреки че зависи от вида на паветата (напр. глина срещу бетон)
 • Сравнително добър дренаж
 • Възможност за подмяна на отделни павета, ако са повредени
 • Паветата имат налични опции за дизайн и визуално разнообразие, но когато проектът е по-голям, добавената цена е трудно да се компенсира в сравнение с асфалта.