Тъмна, лепкава и с отчетлива миризма маса- с тези няколко думи можем най-кратко да опишем асфалта. Но от какво реално е направен асфалтът?

Кратка история

Асфалтът е полутвърда форма на нефт, която носи още имената битум, катран и минерална смола. Той е сред най-старите строителни материали в света. Използван е по безброй начини през вековете от много различни култури по света. Ранната употреба на асфалт включва циментиране на тухли за изграждане на сгради, тротоари, за защита на външни повърхности и полагане на зидани стълби.
В днешно време „асфалт“ наричат най-често и, в интерес на истината, доста погрешно, асфалтобетона за пътища. Този материал се състои от битум, пясък, натрошен камък и различни минерали. Съставът му може да варира и зависи от специфичните стандарти на всяка държава, където се употребява. Имало е моменти в историята при строежа на пътища, когато към състава на пътното покритие добавяли катран, но сега тази технология вече не се използва.
Източници на асфалт

Асфалтът идва от два източника:

Естествени асфалтови отлагания, които се просмукват през пукнатини към земната повърхност.

Рафиниран асфалт, естествен компонент на петрола, от който се отделя и рафинира.
Въпреки че рафинираният асфалт е еднороден и без минерални и органични примеси (като вкаменелости), в Asfaltirane-Sofia знаем, че не всички асфалти са еднакви. Ето защо обръщаме специално внимание на качеството на нашите асфалтови продукти. Качеството на асфалта зависи от свойствата на суровия петрол, който варира в зависимост от местоположението на източника, както и от метода на рафиниране.

Какво търсим в качествения асфалт, за да гарантираме дълготрайни резултати от настилката?

Консистенция
Асфалтът се класифицира въз основа на неговата консистенция/вискозитет при зададена температура. Извършваме тестове за вискозитет и проникване, за да гарантираме консистенцията и издръжливостта на нашия асфалт.

Чистота
Ние купуваме само чист, рафиниран асфалт, потвърден чрез тестове за разтворима чистота.

Безопасност
Транспортните резервоари за асфалт не трябва да съдържат вода, тъй като влагата в резервоара може да причини разпенване на асфалта и евентуално запалване при излагане на топлина.
Осигурете си трайна асфалтова повърхност за вашия обект с висококачествени материали от Asfaltirane-Sofia. Свържете се с нас и насрочете безплатен оглед на място днес.