Ако сте почитател на вкусните мръвки, приготвени на скара и обичате да се събирате с приятели и роднини в прохладата на двора, може би именно сега е моментът да си направите тухлено барбекю за двора на къщата. Всъщност с тази идея Вие ще се изправите пред огромен избор варианти, предлагани на пазара – газови и електрически преносими барбекюта или различни тухлени дизайни, които можете да изградите сами. Несъмнено вариантът да изберете готово, преносимо барбекю, изглежда далеч по-примамлив и лесен, но днес ще се спрем на това как сами можете да построите своето тухлено барбекю в двора на къщата.

Проект за тухлено барбекю

Първоначално трябва да направите прост проект и да подберете точното място, където ще строите тухленото барбекю. Размерът на конструкцията разбира се зависи от наличното свободно пространство. След като го уточните, вече ще можете да пресметнете приблизителният брой тухли, които ще трябва да закупите с помощта на площта на основата и височината на конструкцията. Първоначално трябва да изравните мястото и да поставите слой бетонни блокчета, или плоча от бетон за основа. Добре е мястото, където ще се разположи бъдещото Ви барбекю да е обезпечено с електричество, за да можете да си осигурите осветление за бъдещите вечерни сбирки с приятели. Освен това съобразете ориентацията на самата постройка с течението на вятъра, за да не Ви опушва димът, когато седнете около масата.

Изграждане на тухлено барбекю

След като вече сте взели предвид тези фактори и сте положили основата, време е да започнете да изграждате стените на самото тухлено барбекю. Тухлите и бетонните блокчета са сред най-популярните и достъпни материали, които можете да използвате за целта. Ако имате възможност да си набавите огнеупорни тухли, ще е по-добре, но можете да ползвате и рециклирани материали, след като ги почистите внимателно от цимента и хоросана.

Изграждайки стените на домашното барбекю, трябва да предвидите място за монтиране на скарата, която може да се вгради неподвижно, или има възможност за изваждане и почистване. Добра идея е при изграждането да предвидите и отделно място, близо до огнището, където ще можете да държите готовата храна на топло, докато я сервирате.

След като иззидате своето тухлено барбекю е добре до него да направите и мивка с течаща вода, но ако няма такава възможност, добра работа може да Ви свърши походна, сгъваема мивка, която предварително се пълни с вода.

Така вече имаме оформен готварски кът, остава само да направите навес над него и да подредите масата и столовете. Може да декорирате своето тухлено барбекю с фолклорни елементи, или саксии с цветя, разположени по края на зоната, които ще Ви осигурят още повече уют.