Ако сте горд собственик на нов дом, едно от нещата, с които трябва да се преборите е изборът на подходяща ограда за него. На пръв поглед това може и да изглежда лесна работа, но всъщност оградата не е просто маркировка на границите на двора, тя е своеобразен белег на архитектурните особености на района и стила на Вашия дом. Ето защо решихме да Ви помогнем в това каква ограда за двора да изберете.

Коя е най-подходящата дворна ограда за Вашия дом

Всъщност, освен като естетичен елемент, дворната ограда трябва да служи и като надежден страж за Вашето семейство, а същевременно да създава и чувството за уединение и спокойствие. Описан по този начин, изборът на дворна ограда за вече изглежда невероятно сложен, но има няколко фактора, с които трябва да се съобразите. На първо място разбира се е основното предназначение – дали дворната ограда ще служи като средство за защита или ще има само декоративна функция. От отговорът на този въпрос вече зависи структурата, формата и изборът на материали за оградата. Следващият важен фактор разбира се е финансовият, или с други думи бюджетът, който сте определили за Вашата нова дворна ограда. Не на последно място трябва да се съобразите и с характерната за района архитектура и стил, за да не се нарушава хармонията на Вашата улица, както и евентуално с някои законови изисквания и разпоредби, които биха могли да дадат отражение в бъдеще.

Материали за дворна ограда

След като вече имате известна представа как би трябвало да изглежда, ред идва и на избора на материали за дворна ограда. Голямо поле за въображението дават каменните огради, които освен, че имат и защитна функция, предоставят и възможността за множество комбинации, в зависимост от вида и структурата на избрания материал. Недостатък на този вид дворни огради е трудоемкостта на строежа и повечето време и средства, които той изисква.

Ако не желаете да отделяте толкова пари и време, можете да се спрете на дървена дворна ограда. Дървото с мекото си, пасторално излъчване обаче е по-подходящ избор за вила или селска къща. За сметка на това дървената ограда се строи значително по-лесно, а вариациите в избора на вид дърво и подреждането на дъските са достатъчно много, за да можете да създадете вашата уникална ограда.

Интересен вариант е зелената дворна ограда, която се оформя само от подходящо подстриган жив плет и всъщност почти няма защитна функция, но за сметка на това е красива, оригинална и създава чувство за спокойствие и свежест. Ако бъде допълнена с добре подстригана зелена морава пред къщата, Вашата зелена дворна ограда ще Ви посреща гостоприемно всеки ден с обещание за свежест и отмора след дългия работен ден.