Ако сте сред щастливците, които разполагат с двор сред бетонната джунгла на града, със сигурност знаете, че той се нуждае от редовна поддръжка, за да бъде Вашето спокойно кътче за отдих. Освен зеленината в двора обаче, имаме нужда и от настилка за алеите и пътеките, за да не газим в калта след дъжд или сняг. Каква настилка за двор да изберете, ще се опитаме да Ви посъветваме в настоящата статия.

Настилки за дворни пътеки

Най-важното правило е да съобразите настилките за дворни пътеки с вече готовата градина и с нейния стил, без да се опитвате да ги промените. Може да помислите евентуално за тяхното разширяване, ако това няма да навреди на зелените растения наоколо. Самата настилка за дворна пътека трябва да е естествена и да издържа на атмосферните влияния през различните годишни сезони. Добра идея са каменните плочи за дворни настилки, които ще образуват красиви фигури по алеите и същевременно ще се вържат идеално с околните цветя и храсти. Ако нямате на разположение такива плочи, можете да подберете стилни плочки, които се отличават с разнообразието на разцветките си и могат да се комбинират със стила на градината.Чакълът също е добра идея за настилка на градинските алеи, а също така е и евтин и лесно достъпен вариант. Можете да използвате и бетон, като компромисен вариант, но за да му придадете повече финес, да го излеете под формата на различни по големина плочи, свързани в една алея.

Бордюр за градина

Избирайки най-подходящите за Вас дворни настилки, вземете под внимание и монтажа на бордюр за градина, който не само ще посочва пътя, но и ще придава повече стил и подреденост на градината. От външната страна може да оформите лехи със сезонни цветя, които ще се редуват да радват очите Ви с багрите и аромата си през цялата година или да посадите чемшири, чиято корона да оформите в разнообразни фигури.

Ако пък тепърва правите план за бъдещата си градина, нещата са далеч по-лесни, защото можете да планирате с точност алеите и отделните зони. Да създадете кът за игра на децата, да изградите малка беседка за отмора и събирания с приятели, да очертаете цветните лехи и да планирате къде точно ще бъдат посадени дръвчетата.

Всъщност оформянето на Вашия двор зависи единствено и само от въображението и креативността Ви, а бюджетът, определен за целта, ще постави финалните щрихи с избора на материали за проекта. Както и да подредите своя двор обаче, алеите са едно от най-важните неща и именно от тяхната настилка зависи, дали те ще са сухи и удобни през всеки сезон или ще нагазите в локва, още влизайки през дворната врата.